Voor de beantwoording van deze vraag, zullen we verwijzen naar de ionische waterontharder, of waterontharder met zout en de magnetische waterontharder,  omdat  deze meest gebruikte zijn. Eerst over de eerste: in het proces worden calcium en magnesium ionen in het water geëlimineerd en vervangen door natrium ionen. Zodra hard water in een mineraalwatertank komt, stroomt het door een bed van bolvormige harskorrels. De korrels zijn gemaakt van polystyreen en zijn geladen met natriumionen. Aangezien de korrels anionen zijn, hebben ze een negatieve lading. De calcium- en magnesiumionen hebben een positieve lading, waardoor ze kationen zijn.

Ladingen

Aangezien tegengestelde ladingen elkaar aantrekken, zullen de magnesium- en calciumladingen worden aangetrokken door de negatieve ladingen op de harskorrels. De korrels blijven de minerale ionen vasthouden en verdringen de natriumlading die eens op de korrels zat. Het eindproduct is water dat vrij is van calcium- en magnesiumionen. De harskorrels blijven de hardheid uit het water in de mineralentank verwijderen, terwijl zacht water je huis binnenkomt.

Zout bij het ontharden

Op den duur worden de korrels te zwaar belast met mineralen en kunnen ze de calcium- en magnesiumionen niet meer effectief verwijderen. De regelklep in de watertank start dan een regeneratiecyclus. Dankzij de regelkleppen kunnen waterontharders uiterst efficiënt werken. De maximale capaciteit is voorgeprogrammeerd op de boordcomputer van de regelklep, afhankelijk van de grootte van het huis, het aantal bewoners en de hardheidsgraad van het water. Een pekeltank is ook toegevoegd om het systeem te helpen bij de regeneratie. Deze bevat een sterk geconcentreerde zoutoplossing, die natrium of kalium bevat en de positieve ladingen op de harskorrels herstelt. Het zout wordt handmatig aan de pekeltank toegevoegd in de vorm van pellets of blokken die in het water oplossen.

Waarom moet je geen ionische waterontharder gebruiken?

Wanneer gebruik maakt van de hierboven genoemde waterontharder dan is er een probleem in de maak, dat is namelijk dat het zout uit het zoutreservoir en heel veel gevallen in de natuur terecht komt en dat zorgt voor problemen, namelijk verzilting. Het zoete drinkwater waar planten en dieren van afhankelijk zijn, en mensen natuurlijk ook, wordt steeds zouter en op deze manier is het niet meer geschikt als drinkwater te gebruiken. Wij raden het dan ook zeer sterk aan om vooral geen ionische waterontharder te gebruiken, maar te gaan voor een magnetische waterontharder. Dit laatste type waterontharder werkt met magnetische straling en zorgt ervoor dat  kalk gewoon in het water opgelost blijft zitten. Zo zul je geen kalkaanslag meer hebben in wasmachines en vaatwassers, waardoor deze apparaten veel beter blijven presteren, minder energie verbruiken en gewoon ook veel langer meegaan. 

Pin It on Pinterest