Heb je de vakantieplannen van dit jaar al gepland? Een vakantie met de caravan is een veel voorkomende keuze. Maar mag jij wel rijden met de caravan? We behandelen diverse eisen waaraan je moet voldoen. In de meeste gevallen volstaat een rijbewijs B. Maar in sommige gevallen mag je toch niet de weg op. Welke dit precies zijn behandelen we verder in deze blog. 

Rijbewijs B en een caravan 

In de meeste gevallen volstaat een rijbewijs B voor het rijden met een caravan. Dit valt onder categorie rijden met aanhang. Zolang de totale massa van auto en caravan gezamenlijk iet hoger is dan 3500 kilogram. Let hierbij op dat de caravan is voorzien van een kenteken. Heeft deze geen kenteken? Dan mag deze maximaal 750 kilogram zijn en moet je deze caravan voorzien van een witte kentekenplaat met dezelfde kenteken als de trekkende auto. 

Heb ik een rijbewijs B+ nodig? 

Bedraagt het totaal maximale gewicht van auto en caravan meer dan 3500 kilogram? Dan kan je met een rijbewijs B+ alsnog de weg op. Een rijbewijs B+ behaal je op dezelfde manier als je rijbewijs B. Je hoeft enkel een extra praktijkexamen af te nemen en hiervoor te slagen. Je hebt hier verder geen extra theorie voor nodig. 

Heb ik een rijbewijs BE nodig? 

Bedraagt het totale gewicht van enkel de caravan al meer dan 3500 kilogram? In dit geval heb je een rijbewijs BE nodig. Ook dit rijbewijs behaal je door een extra praktijkexamen te doen. Het is aan te raden om hier extra autolessen voor aan te vragen en vervolgens een examen in te plannen. Je hebt ook voor dit rijbewijs geen extra theorie certificaat nodig. 

Tijd voor een nieuwe caravan? 

Is het tijd voor een nieuwe caravan? Nu je de regels omtrent het rijden met een caravan weet, kun je de ambitie nemen om extra kennis op te doen en met een grotere caravan op vakantie te gaan. Eerst is het zaak om je huidige caravan te verkopen. Dit doe je voor de beste prijs via Caravanmakelaardij.nl. Kijk vervolgens gelijk rond voor een nieuwe caravan die past bij je nieuwe vakantieplannen. 

Pin It on Pinterest